19 kwietnia 2024

Wiele osób spiera się o to, czy mięso jest zdrowe i czy jest konieczne w naszej diecie. Prawda leży jak zwykle pośrodku. Otóż mięso jest głównym źródłem białka w diecie przeciętnego człowieka. Nie trzeba go jeść dużo, ale dietetycy przekonują, że niewielka jego ilość jest konieczna dla zachowania naszego zdrowia. W innym wypadku (to znaczy jeśli zechcemy zrezygnować z mięsa) będziemy musieli szukać zamienników, które pozwolą nam uzupełnić składniki, które normalnie pozyskujemy z mięsa. Jeśli zastanawiamy się natomiast jaki gatunek mięsa jest zdrowszy, to z pewnością jest to mięso białe (na przykład z kurczaka czy indyka), ponieważ jest chudsze od czerwonego (wieprzowina, wołowina). Z mięsa pozyskujemy nie tylko białko, ale także witaminy i minerały, w tym szczególnie żelazo, cynk i magnez. Dlatego osoby, które spożywają mięsa za mało lub wcale mogą także cierpieć na niedobór tych pierwiastków. A ile w ogóle powinniśmy jeść mięsa? Okazuje się, ze wystarczy spożywać dwa lub trzy posiłki mięsne tygodniowo.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.